Όποιος έχει βιώσει την ενόχληση και τον πόνο που προκαλούν οι πέτρες στους νεφρούς, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ένα ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα που έχει περάσει. Μέχρι και το 10% του γενικού πληθυσμού αναπτύσσει πέτρες στους νεφρούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι πέτρες στους νεφρούς είναι μικρές, σκληρές αποθέσεις που σχηματίζονται στους νεφρούς, όταν υπάρχει μείωση στα ούρα, ή αύξηση ορισμένων ουσιών, όπως είναι τα μέταλλα και τα άλατα.
Ευτυχώς, ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Τα βασικά: Τι είναι οι πέτρες στους νεφρούς
Όταν τα ούρα μειώνονται και ορισμένα μέταλλα στους νεφρούς βρίσκονται σε υπερβολικές συγκεντρώσεις, τότε αυτά τα μέταλλα κολλούν μεταξύ τους και σχηματίζουν πέτρες.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι πετρών. Τα πιο κοινά είδη από πέτρες στους νεφρούς είναι:
- Πέτρες οξαλικού ασβεστίου
- Πέτρες φωσφορικού ασβεστίου
- Στρώσεις από ρητίνη
- Πέτρες ουρικού οξέος
- Πέτρες από κυστίνη
Μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσει πέτρες στους νεφρούς, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων διαιτητικών παραγόντων:
- Υψηλή πρόσληψη οξαλικού ασβεστίου από ορισμένα τρόφιμα
- Διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
- Υπερβολικό νάτριο (αλάτι)
- Αφυδάτωση, ή χαμηλή πρόσληψη υγρών
Τα υψηλά οξαλικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, οι σπόροι, τα τεύτλα και το αλεύρι από φαγόπυρο, μπορούν να συμβάλουν στις πέτρες οξαλικού ασβεστίου, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας εντελώς. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλλει στον σχηματισμό λίθων φωσφορικού ασβεστίου. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου (αλατιού) και η αφυδάτωση μπορεί να είναι παράγοντες σχηματισμού λίθων ουρικού οξέος και κυστίνης.
Πώς είναι η διατροφή για πέτρες στους νεφρούς
Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στους νεφρούς, ή για να αποφευχθεί η ανάπτυξη τους, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό, να περιορίσετε το αλάτι και τις ζωικές πρωτεΐνες, καθώς και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα και να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη λήψη υπερβολικού ασβεστίου στα συμπληρώματα.
Αν και δεν υπάρχει κάποιο “επίσημο” πλάνο διατροφής για όλους τους τύπους νεφρών, πολλοί διαιτολόγοι και νεφρολόγοι συστήνουν τη διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) για άτομα με πέτρες στους νεφρούς. Αυτό το πλάνο διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους νεφρούς, καθώς και την αρτηριακής πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Η δίαιτα DASH ενθαρρύνει την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ταυτόχρονα, περιορίζει την πρόσληψη νατρίου(αλατιού), ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.
Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τις πέτρες στους νεφρούς
Επειδή οι πέτρες στους νεφρούς ποικίλλουν ανάλογα με το από τι είναι φτιαγμένες, οι τροφές, που περιλαμβάνονται σε ένα σχετικό διατροφικό πλάνο, θα διαφέρουν. Ο καθένας πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του για το ποιες τροφές μπορεί να του/της προκαλούν πέτρες, για να τους βοηθήσει ο γιατρός να καθορίσουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε για να αποφύγουν το σχηματισμό λίθων στο μέλλον.
Τα παρακάτω είναι μερικές προτάσεις για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια διατροφή για να μην έχετε ποτέ πέτρες στους νεφρούς.
Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο
Πρέπει να καταναλώνετε πλούσιες σε ασβέστιο τροφές, ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικό. Το ασβέστιο και το οξαλικό δεσμεύονται (κολλούν) μαζί στα έντερα, μειώνοντας τον σχηματισμό των λίθων.
Μερικές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε είναι:
- Προϊόντα με βάση το γάλα
- Εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί και χυμοί
- Τεύτλα σε σαλάτα σπανάκι με τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- Γιαούρτι με μούρα
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος οποιασδήποτε διατροφής. Η αύξηση της ποσότητας των λαχανικών στη διατροφή θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις πέτρες στους νεφρούς. Τα φρούτα μπορούν να είναι αποξηραμένα, κατεψυγμένα, ή νωπά. Τα φρούτα που είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αποτέλεσμα στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Μάθετε ποια είναι τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά και προσπαθήστε να τα περιορίσετε, ή φροντίστε να τα φάτε σε συνδυασμό με πλούσιες σε ασβέστιο τροφές.
Νερό
Το άφθονο νερό στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και από κυστίνης. Μπορείτε να συμπεριλάβετε και άλλα υγρά εκτός από το νερό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα νατρίου σε ό,τι πίνετε κάθε φορά.
Φυτική πρωτεΐνη
Με μικρές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών δεν θα έχετε πρόβλημα. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών θα σας κάνουν καλό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα μπιζέλια, και τις φακές. Σε κάθε περίπτωση και προτού προβείτε σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας, μιλήστε για τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες με έναν γιατρό, ή με έναν διαιτολόγο, καθώς οι ανάγκες αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Πέτρες στους νεφρούς: Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Και πάλι αυτό εξαρτάται από τον τύπο πέτρας που αναπτύσσεται στο σώμα ενός ατόμου.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πάντως κατά κανόνα περιλαμβάνουν:
- Νάτριο (αλάτι)
- Ζωικές πρωτεΐνες (από αυγά, ψάρια, χοιρινό κρέας, βοδινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα)
Προσοχή: Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι ατομικές ανάγκες και οι διατροφικές απαιτήσεις ποικίλλουν. Ένας διαιτολόγος ή γιατρός μπορεί να σας παρέχει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες διατροφής με βάση τις ατομικές σας ανάγκες.
Μπορούν οι πέτρες στους νεφρούς να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διατροφή;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να είναι επαρκείς, για να αποτρέψουν την εμφάνιση λίθων στα νεφρά. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής, για να σπάσουν οι πέτρες στους νεφρούς και να αποβληθούν με τα ούρα, ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr/diatrofi